Toco
Home Juwelen Over Ons Stijltips Extra's Links Contact
Shop pareljuwelen Armbanden Colliers Oorbellen Hangers Sets Shop pareljuwelen
Home > juwelen > techniek

Hoe worden juwelen eigenlijk gemaakt?

De creatie van een mooi juweel is nu een op wetenschap gebaseerde kunst die ons beter toelaat de juiste producten te kiezen en ze maximaal te benutten. Het volledige proces vanaf het vinden van de juiste basisproducten tot een afgewerkt juweel vereist een combinatie van kennis, ervaring en gevoel. Aangezien er heel veel handwerk gebeurt bij het verwerken en combineren van de materialen is kiezen voor de juiste mensen ook van groot belang voor een perfect resultaat.

De lijst van te gebruiken materialen bij het maken van sieraden of juwelen is quasi eindeloos. Naast de courante parels, edele metalen en edelstenen, worden allerlei andere grondstoffen gebruikt. Gewone metalen en legeringen, hout, keramiek, steensoorten, leer, veren, kleurstenen, plastics, lak, stof,... zijn er maar enkele van.

Om klassieke juwelen te maken wordt een metalen basisstructuur (montuur) vervaardigd via het verloren-was proces. Nadien worden er eventueel parels en edelstenen in gezet. Het eerste deel wordt uitgevoerd door een goudsmid en het tweede deel door een zetter. Achteraf wordt het juweel nog opgekuist en gepolierd om de sporen van het werk uit te wissen en een optimale glans en schittering te garanderen. Nu is het juweel klaar om z'n nieuwe eigenaar te betoveren...